Корпорація Microsoft виправила помилку в інсталятор операційної системи Windows, згодом приводила до створення зайвих розділів на системному жорсткому диску при оновленні ОС. Проблема полягала в неправильній схемі розбивки жорстких дисків за замовчуванням, яка прямо суперечила рекомендованим в документації Microsoft

Виправлена ​​помилка в інсталятор Windows

Microsoft вирішила багаторічну проблему, через яку апгрейд Windows міг викликати появу «зайвих» розділів на системному накопичувачі, які використовуються для відновлення працездатності ОС (Recovery Partition) в разі збою, пише ресурс Windowslatest.

Корінь проблеми лежав в особливостях роботи програми установки Windows. Раніше при виконанні «чистої» установки інсталятор ОС за замовчуванням розмічав системний жорсткий диск таким чином, що зміна розміру Recovery-розділу ставало неможливим. Тобто при виникненні нестачі вільного простору на такому розділі в ході установки оновлення ОС була змушена створювати новий, більшого розміру, «відкушуючи» при цьому вільне місце у «сусідів». Старий же Recovery-розділ при цьому більш не використовувалася системою і не був доступний для зберігання призначених для користувача файлів.

Варто відзначити, що подібний порядок розмітки системного диска в корені суперечить власним рекомендаціям Microsoft, які адресовані OEM-партнерам, користувачам і системним адміністраторам Windows 10. Вони, зокрема, зафіксовані в статті, опублікованій на порталі документації Microsoft не пізніше 2 травня 2017 р , тобто більш ніж три роки тому.

З релізом Windows 10 2004 року в кінці травня 2020 р установник ОС «навчився» розбивати системний жорсткий диск, розташовуючи розділи відповідно до рекомендацій Microsoft, тобто розміщуючи Recovery Partition в самий кінець таблиці розділів.

Особливості управління розділами дисків в Windows 10

При установці Windows 10 на сучасні комп’ютери з інтерфейсом UEFI (замість BIOS) необхідно, щоб системний жорсткий диск був розмічений відповідно до стандарту GPT (замість MBR). По-перше, повинен бути передбачений системний (EFI) розділ, з якого відбувається завантаження операційної системи, причому розміром не менше 100 МБ і відформатований для використання файлової системи FAT32. Такий розділ обслуговується виключно ОС і не повинен містити сторонніх файлів.

Також Windows 10 необхідний так званий MSR (Microsoft Reserved Partition), розмір якого становить 16 МБ. Розділ може використовуватися для зберігання прихованої від очей користувача системної інформації.

Розділ, на який встановлюється Windows 10 має бути розміром не менше 20 ГБ для 64-бітових версій ОС і не менше 16 ГБ для 32-бітних, а також містити файлову систему NTFS.

Нарешті, окремий (Recovery) розділ може бути передбачений під розміщення образу середовища відновлення системи на базі Windows Recovery Environment (WinRE). Вона являє собою мінімальну збірку ОС, засновану на середовищі предустановки Windows (WinPE), в яку вбудований ряд інструментів для відновлення, скидання і діагностики Windows 10.

Згідно з документацією Microsoft, при розмітці системного диска перед установкою Windows 10 послідовність тем у відповідній таблиці повинна бути наступною: системний або EFI; MSR; Windows; Recovery.

Розмітка диска відповідно до даної схеми гарантує, що при нестачі місця на Recovery-розділі Windows 10, яка вміє перерозподіляти простір тільки між двома сусідніми розділами, спокійно його розширить замість того, щоб створювати абсолютно новий і повністю «забувати» старий.

Варто також відзначити, що багато OEM-партнери Microsoft – виробники ПК з попередньо встановленою Windows 10 – самостійно і коректно розбивають системні жорсткі диски на розділи перед інсталяцією ОС. Для власників таких пристроїв проблема множаться Recovery-розділів і раніше не була актуальною.

Тим, кому пощастило менше, в разі виникнення цієї проблеми на форумі підтримки Microsoft рекомендували видалити «зайві» розділи за допомогою консольної утиліти diskpart або сторонніх інструментів з графічним інтерфейсом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *