Протягом приблизно останніх двох років ціна на чіпи оперативної пам’яті (DRAM) постійно підвищувалася. Причиною цього в першу чергу було значне підвищення попиту, адже оперативна пам’ять зараз використовується не тільки в комп’ютерах або смартфонах, але навіть, наприклад, в «розумних» лампочках, що є частиною Інтернету речей. Але, схоже, незабаром ситуація зміниться, тому як цілий ряд джерел стверджує, що ціни на пам’ять почнуть знижуватися.
Наприклад, тайванський напівпровідниковий виробник Nanya Technology вважає, що в поточному кварталі ціни на чіпи оперативної пам’яті досягнуть свого максимуму і після почнуть знижуватися. Як зазначив президент Nanya Лі Пий-Ін (Lee Pei-Ing), вже помітно зниження цін на деякі види чіпів оперативної пам’яті, зокрема на комп’ютерну DRAM-пам’ять. Можна було подумати, що це пов’язано з триваючим зниженням попиту на настільні ПК і ноутбуки, але сегмент серверів і ЦОД продовжує показувати стійку динаміку, тим самим компенсуючи це падіння.
Було також відзначено, що в поточному кварталі ціни на оперативну пам’ять залишаться приблизно на тому ж рівні, і коливання складуть 1-2%. Раніше глава Nanya робив більш оптимістичні прогнози, стверджуючи, що в третьому кварталі 2018 року DRAM-чіпи зможуть ще набрати в ціні. Однак після початку розслідування антимонопольних органів щодо Samsung, SK Hynix і Micron, а також загострення технологічного протистояння США і Китаю він змінив свою точку зору.

Відзначимо, що Nanya Technology є четвертим за величиною виробником чипів оперативної пам’яті, після Samsung, SK Hynix і Micron, і в порівнянні з ними займає невелику частину цього ринку. Проте компанія поставляє свої напівпровідникові вироби таким виробникам, як HP, Dell, Kingston, Huawei, Lenovo, Xiaomi і багатьом іншим виробникам електроніки.
Слова глави Nanya підтвердив і аналітик Шон Ян (Sean Yang) з шанхайської компанії CINNO. Він заявив, що в даний час зростання цін на оперативну пам’ять не спостерігається. Також він прогнозує, що в наступному році ціна повинна знизитися в зв’язку зі зменшенням попиту на ПК і смартфони. І такі перспективні сфери, що вимагають досить багато DRAM-пам’яті, як системи штучного інтелекту та автомобілі з автопілотом, поки що не можуть компенсувати це зниження.


Ресурс The Wall Street Journal наводить дещо інші дані, які, тим не менш, також вказують на зниження вартості пам’яті. Посилаючись на аналітиків DRAMeXchange авторитетний американський ресурс повідомляє, що в цьому році падіння вартості як оперативної, так і твердотільної пам’яті склало 16% і 37% відповідно.

Відзначається, що в січні поточного року ціни на оперативну пам’ять досягли свого максимуму в $ 4,90 за чіп DDR4 об’ємом 4 Гбіт. До червня ціна знизилася до $ 4,07. Пов’язано це зі зменшенням дефіциту, що утворився раніше. Проте, на сьогоднішній день оперативна пам’ять варто більш ніж удвічі вище, ніж в момент початку значного підвищення цін в 2016 році.
Також наголошується, що ціни на твердотельную пам’ять (NAND) знижуються швидше, ніж на оперативну. За рік вартість впала більш ніж на третину, і продовжить знижуватися, хоча, можливо, і не такими швидкими темпами.

Причини для зниження цін на оперативну пам’ять називаються ті ж. Головною причиною є зниження продажів смартфонів і наступне за цим зменшення попиту з боку їх виробників. Також свою роль відіграє триваюче скорочення ринку настільних ПК і ноутбуків. І, нарешті, свою лепту вносить підвищена увага з боку регулюючих органів до основних виробників пам’яті.
Судячи з усього, незабаром дійсно можна очікувати зниження цін на оперативну пам’ять, а також на твердотільні накопичувачі. Звичайно, не варто очікувати, що це станеться зовсім скоро і моментально, але поступово ціни повинні прийти в норму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *