Інтенсивність без належної бази може обернутися нехорошими наслідками, попереджають фахівці.

В кінці літа мільйони українців можуть не побачити українських каналів через перехід на цифрове мовлення. Навесні Кабмін затвердив поетапне відключення аналогового телебачення, яке має повністю зникнути з екранів на початку 2019 року, якби президент Петро Порошенко не зажадав прискорити цей процес, йдеться в сюжеті ТСН.19: 30.

Ще 10 років тому Україна і Європа домовилися про поступовий перехід на цифрове, так зване Т2-телебачення, проте терміни відключення аналогового постійно переносили, бо наша країна не була готова до переходу. Нарешті в цьому році справа вийшла на фінішну пряму. На початку літа відключити звичайне телебачення повинні були б в столиці і в одній з областей для того, щоб подивитися на результати і в разі потреби добудувати мережу і поступово вимикати інші регіони. Але кілька тижнів тому в ситуацію втрутився голова держави. “План, який ви розтягнули на два роки, він неприйнятний. У вас є час до червня. Ну ладно, до липня”, – заявив Петро Порошенко.
Навесні Кабмін затвердив поетапне відключення каналів телебачення, тому повністю зникнути з екранів воно повинно було з початку 2019-го. Втім, в ситуацію втрутився президент. Нібито з міркувань безпеки, закликав відкрити аналог в липні. Але експерти впевнені, що для України такий поспіх може обернутися катастрофою.

Такі заяви неабияк здивували телевізійників. “Мені здається, президент розмовляв з такими експертами, які свідомо чи несвідомо ввели його в оману”, – говорить Ольга Большакова з незалежної асоціації мовників. “У нас на сьогодні єдиним цифровим монополістом залишається компанія з непрозорою структурою власності”, – додала вона. Інший спірним моментом є те, що у десятків регіональних телевізійників навіть немає цифрових ліцензій. Крім того, держава ще при Януковичі провалила програму по забезпеченню соціально незахищених верств населення тюнерами для цифрового телебачення. “Ті люди, які не мають альтернативного виду мовлення, або з якихось причин не могли і не можуть придбати обладнання – вони залишаться без телевізора”, – побоюється виконавчий директор групи компаній “1 + 1” Ярослав Пахольчук.

Телевізійники в цілому виступають за перехід на цифру, тому що це банально вигідно для каналів, які зараз платять чималі суми за мовлення одночасно в цифрі і аналогу. Однак ще в минулому році “1 + 1” за свій рахунок проводило дослідження, де показало, що в Україні є чимало місць без цифрового телебачення. Погоджуються з цим і експерти – детальних карт цифрового покриття поки що ніхто не бачив, тому що станеться після відключення аналогового – не зрозуміло. Юристи кажуть, що президент мав право дати доручення Кабміну, а вже той повинен був розробляти плани відключення, але зараз навіть профільні міністри не можуть відповісти на питання, скільки українців зможуть дивитися телевізор в кінці літа. “Наскільки Україна готова – я не знаю, тому що технічно можливості моніторити готовність переходу у нашого міністерства немає”, – визнала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

Невирішеним залишається навіть питання мовлення на окупованих територіях, яке за планом відключення там повинно було зберегтися. Експерти впевнені, що для України важливо, щоб відповіді на всі питання були, як і чіткий і зрозумілий всім учасникам ринку план дій. Керівник проекту “Зміцнення свободи медіа” Ради Європи Галина Смирнова зазначає, що до переходу повинні бути готові всі – особливо населення. “Щоб процес був прозорим і для міжнародної спільноти, і для Європи, і для українських учасників медіаринку. Ми будемо спостерігати за цим переходом”, – пообіцяла Оксана Романюк з Інституту масової інформації.

Випадково чи ні, але заяву про екстрене відключення аналога збіглася із закінченням у багатьох каналів цифрових ліцензій. Минулий конкурс з роздачі ліцензій викликав чимало скандалів, тому допустити таке вдруге Україна не має права. “Коли НЕ буде аналогового телебачення, держава фактично зможе перерозподілити інформаційний простір. І тут дуже важливо, щоб це відключення не стало елементом цензури”, – підкреслив нардеп Микола Княжицький. Інший сценарій в умовах російської агресії може занадто дорого коштувати Україні, адже навіть за найскромнішими підрахунками понад 2 млн осіб можуть залишитися без телебачення взагалі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *