Ера безкоштовного телебачення в Україні добігає кінця. Днями оператор ефірного цифрового ТБ «Зеонбуд» домовився з компанією Irdeto про кодування транспортного супутникового сигналу. Остання, як пояснили в прес-службі «1 + 1 media», є одним з лідерів в частині забезпечення безпеки цифрових платформ і займеться побудовою системи кодування супутникового сигналу в Україні.
Медійники не приховують справжніх цілей гучного проекту – вони планомірно рухаються до запуску в нашій країні виключно платною моделі споживання телевізійного контенту. Насамперед займуться кодуванням «технічного» сигналу з супутника Astra 4A. Його використовують кабельні та інші оператори, щоб потім «віддати» на приймачі кінцевих споживачів. Однак зупинятися на цьому телевізійники і не думають.
«Це лише перший крок, щоб взимку закодувати сигнал основних телеканалів. Тобто медіагрупи «Інтер», «Україна», 1 + 1 та StarLight Media зовсім не жартували, коли пообіцяли з 2020 року закодувати свої телепрограми », – розповів UBR.ua медіа-експерт Олександр Глущенко.
Директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1 + 1 media» Андрій Мальчевський назвав закодований сигнал «головним інструментом» медіагруп для боротьби з піратством.
«Зараз ринок переживає стадію перевтілення з кокона на метелика. Ми віримо, що кодування відкриє більше можливостей як для розвитку платного ТБ, так і для підняття телевізійної послуги в Україні на більш високий рівень », – упевнений він.
Закриють діри і піднімуть ціну

Експерти медіаринку нагадують, що розмови про кодування телесигналу ведуться вже більше десяти років. Спочатку медіагрупи не могли домовитися про ціну, мовляв, у всіх різна кількість телеканалів. У кого-то – шість, у кого-то – вісім і так далі.
До теперішнього часу провайдери програмної послуги – кабельні або бездротові – платять медіагрупам за контент майже однакову ставку. Один телеканал кожної вітчизняної медіагрупи варто по 3 грн. / Міс. з абонента. А з Нового 2020 року ціна підніметься до 6 грн. / Міс.
Більш того, учасники ринку домовилися про мінімальну ціну базового ТВ-пакету – 49 грн. / Міс. Якщо хтось із провайдерів встановлює ціну нижче, то його відразу ж карають. Це зроблено для того, щоб оператори конкурували в преміальному сегменті, а не продавали канали за безцінь.
Закодують не тільки супутник, а й інтернет
Після того, як телевізійники відпрацюють кодування технічного сигналу, вони візьмуться за загальнодоступний, попереджають експерти. Тобто той супутник, з якого тюнери користувачів можуть отримувати контент безпосередньо з “тарілки”.
А потім прийде черга і глобальної мережі – телетрансляцію в інтернеті забезпечать системою DRM (Digital Right Management – управління цифровими правами). Яка не дозволить ні записувати, ні передавати контент іншим користувачам.
Суть роботи цієї системи досить проста. Всім провайдерам буде «лунати» єдиний потік з DRM. Завдяки «водяним мітках» можна буде легко встановити зловживання, якщо хтось спробує піратствувати.

Хочуть більше заробляти
Завдяки запуску кодування кожна з вітчизняних медіагруп зможе збільшити дохід приблизно на $ 1 млн на місяць, підрахував Олександр Глущенко. Звичайно, цього не вистачить, щоб покрити всі витрати. Але такий крок є першим і необхідним для повноцінного переходу до цивілізованого ринку платного ТБ в Україні.
Все це, правда, може наробити багато шуму на ринку. Адже коли український глядач, який звик до безкоштовного телеперегляду, зіткнеться з необхідністю щомісяця витрачати відчутні гроші на «телевізор», йому доведеться вибирати між економією і різноманітністю. В кінцевому підсумку це трансформує і сегментує ринок: кому-то з головою вистачить і 32 каналів, а хтось захоче преміум-пакети і HD-якість.

Переломний момент
Коли в 2014 році в Україні заборонили телеканали з ворожо налаштованої РФ, це посадило за стіл переговорів вітчизняні медіагрупи. Ще через два роки – в 2016 році – вони почали брати гроші за трансляцію своїх каналів з ТБ-провайдерів. А паралельно взялися боротися з піратами – так потихеньку український ринок ТВ наближався до цивілізованих стандартів.

В Україні налічується близько 4 млн домогосподарств, підключених до безкоштовного супутникового ТБ. За прогнозами Олександра Глущенка, з цієї кількості приблизно половина продовжить користуватися все ще безкоштовним сигналом з космосу. Ще близько мільйона перейдуть на цифрове ефірне ТБ (Т2). І тільки решта погодяться платити українським каналам щомісячну абонплату за доступ.
Не варто скидати з рахунків і стрімко розвивається ринок он-лайн платформ. Надалі, кажуть експерти, найпрогресивніші з супутникових абонентів можуть почати мігрувати в ОТТ-сервіси. Серед вітчизняних найвідоміші – Oll.TV, Megogo, Divan.TV.

Останні стверджують, що більше половини їх нинішніх користувачів (в деяких випадках – до 70-80%) дивляться саме вітчизняні телеканали. Значить, вони змушені будуть платити за можливість споживати саме український телеконтент.

Близько третини українських глядачів ефірного ТБ ще не перейшли на цифру

За оцінками засновника і керівника компанії Big Data UA Сергія Бойко, в Україні близько 1 млн домогосподарств користуються кардшарінга з супутника. Попросту кажучи – піратство, отримуючи кодований сигнал нелегально. У разі надійного кодування, половина з зазначеної категорії перейдуть на платні моделі – кабельне ТБ, супутникове ТБ або IPTV. Решта залишаться на безкоштовній моделі.

А ось в «1 + 1 media» налаштовані більш оптимістично. За прогнозами Андрія Мальчевського, після кодування сигналу ринок вітчизняного платного ТБ істотно виросте за рахунок супутникових абонентів.

Згідно репрезентативним дослідженням медіагрупи, кодування супутника приверне принаймні 2 млн нових користувачів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *