В рамках конференції FORMAT SHOW, що відкрила VI щорічний форум KIEV MEDIA WEEK, керівник аналітичного відділу компанії Media Resources Management Артем Вакалюк представив доповідь про актуальні тенденції світового ринку серіального виробництва. Зокрема, була озвучена інформація про те, що в світі спостерігається значне зростання кількості вироблених серіалів.

Так, наприклад, в 2010 р в США було випущено 217 серіалів, а вже в кінці минулого року їх кількість досягла позначки 409.

Основними факторами, що сприяють зростанню, стали збільшення активності в плані власного виробництва американських кабельних телеканалів (як, наприклад, HBO, Showtime, AMC, Starz, SyFy, Cinemax і ін.), А також платформ відео за запитом (Netflix, Hulu, Amazon і ін.). Збільшується і середній виробничий бюджет. Так, на виробництво одного епізоду серіалів «Тихий океан» (The Pacific) і «Брати по зброї» (Band of Brothers) витрачали відповідно $ 20 і $ 12,5 млн.

Важливо відзначити, що ринки серіального виробництва в США і Європі розвиваються стрімкими темпами не тільки через зростання популярності самих серіалів і більш високих бюджетів, що дозволяє поліпшити картинку, додати масовості зйомок і т.д, а й завдяки політиці більшості штатів США і держав Європи щодо фінансової підтримки даної індустрії.

Наприклад, в минулому році в Хорватії проходили зйомки близько десятка повнометражних картин і телевізійних серіалів американських і європейських продакшн-компаній, найбільш примітним з яких є серіал «Гра престолів» (Game of Thrones, 2011-2015). Продюсери останнього отримали можливість повернути 20% витрат.

В Україні ж національна підтримка телевізійного виробництва тільки зароджується.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *