Німецькі вчені з Технологічного університету Хемніца розробили технологію, яка дозволяє створювати найменші у світі акумулятори.

Вони можуть бути використані для живлення невеликих датчиків, що вбудовуються в людське тіло. Створення даних елементів живлення вчені описують як процес самостійного збирання, натхненний рулетом. Вони його і назвали — Swiss-Roll.

За словами дослідників, вони надихалися кондитерським виробом, проте замість тіста та джему нашаровували струмозйомники та електродні смужки з полімерних, металевих та діелектричних матеріалів на натягнуту пластину. Потім натяг знімається і матеріали згортаються один навколо одного, набуваючи структури рулету і формуючи «циліндричну батарею, що самозакручується». Цей пристрій розміром з крупинку солі має площу менше одного квадратного міліметра. При цьому мінімальна щільність енергії досягає 100 мікроват-годин на квадратний сантиметр.

За словами дослідників, властивості батареї дозволяють використовувати її для інтеграції в крихітні системи, такі як датчики, що вбудовуються в тіло людини. Вони, у свою чергу, можуть використовуватися для відстеження рівня кисню в тканинах, спостереження за відновленням після операцій та моніторингу роботи життєво важливих органів. Вчені заявляють, що їх винахід може живити крихітні чіпи протягом приблизно 10 годин.

Дослідники вважають, що створені ними мікробатареї, що перезаряджаються, також можуть застосовуватися в роботизованих системах і надгнучкій електроніці.

“Ця технологія, як і раніше, має величезний потенціал для оптимізації, і в майбутньому ми можемо очікувати появи набагато потужніших мікробатарей”, – заявив керівник дослідження професор Олівер Шмідт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *