Останнім часом проблеми із “крадіжкою” вай-фаю не мають такої популярності як раніше, адже доступ до інтернету став набагато вільнішим. Утім, значна частка людей воліє не платити за користування Мережею із власної кишені, а користуватися, наприклад, сусідським підключенням. Якщо ви підозрюєте, що ваш Wi-Fi уже не тільки ваш, можете спробувати перевірити власні здогадки. Як повідомляє ресурс Business Insider, є кілька способів перевірити, чи не крадуть ваш Інтернет.

1. Перевірте індикатори стану маршрутизатора Wi-Fi Це найпростіший спосіб переконатися у наявності “крадія”. Для цього слід відключити всі ґаджети, що користуються домашнім Wi-Fi і поглянути на світлові індикатори роутеру. Якщо до інтернету не підключений жоден пристрій, лампочки не повинні блимати. Якщо ж маршрутизатор вам активно “підморгує”, швидше за все, сусіди без будь-яких докорів сумління “юзають” ваш інтернет.

2. Спробуйте додаток-детектив Сьогодні існує чимало додатків для сканування вашої мережі, що згодом надає список усіх підключених пристроїв. Спеціалісти рекомендують програму WiFi Guard — вона працює швидко і дозволить “порахувати” всіх користувачів, які користуються інтернетом від конкретної “роздачі”. Чимало із сучасних маршрутизаторів Wi-Fi, між іншим, йдуть в комплекті із власними програмами, що допомагають відслідковувати кількість підключених ґаджетів. Можна користуватися і ними.

3. Перевірити панель керування роутером Для людей, які не надто розбираються в техніці, цей спосіб може здатися найважчим. Адже для того, аби відкрити у браузері панель керування маршрутизатором, треба знати ім’я користувача-адміністратора (за замовчуванням це найчастіше “admin”, якщо ви, звісно, не змінювали), пароль адміністратора та IP-адресу комп’ютера. Лише знайшовши управлінську панель адміністратора, можна буде відкрити карту мережі і побачити всіх користувачів. Утім, від роутера до роутера пошуки панелі керування можуть відрізнятися. Хтось таки користується вашим Wi-Fi без оплати? Можете відключити його двома простими способами. Перший — вибрати “крадія” у списку підключених пристроїв і відключити його чи взагалі заблокувати назавжди. Другий — змінити пароль до мережі. Утім, зверніть увагу: при цьому відключаться і всі ваші ґаджети, тож варто бути досить обережними. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *