Олексій Вискуб поділився в FB своїми враженнями після зустрічі з оцінною місією ЄС за участю представників DG Connect (Генеральний директорат з комунікаційних мереж, контенту і технологій) Єврокомісії. Під цим постом розгорнулася не на жарт гостра дискусія.

І повідомлення, і дискусія були присвячені одній з найважливіших галузей економіки нашої країни – телекомунікацій. Галузі, яка покликана зіграти вирішальну роль в розвитку України в процесі цифрової трансформації всього і всюди: цифрові адміністративні та інші послуги, Інтернет речей, Індустрія 4.0, точне землеробство, високоточна зброя, управління полем бою, профілактична та лікувальна медицина, робомобілі (автономний транспорт) , електронний уряд і парламент, електронна комерція, електронний документообіг та багато іншого.
Отже, почнемо з базового питання – навіщо необхідно вдосконалити телекомунікаційне законодавство?
Відповідь – удосконалення законодавства гостро необхідно виходячи з 2 фундаментальних причин:

телекомунікаційний ринок потребує реформування, оскільки його стан не дозволяє задовольнити сучасні потреби розвитку соціуму і, тим більше, не відповідає вимогам проведення цифрової трансформації України;
Угода про асоціацію з Євросоюзом передбачає обов’язкове зближення (гармонізацію) національного законодавства в сфері електронних комунікацій до законодавства ЄС.
Відповідно до тексту угідь Україна повинна була провести таку гармонізацію протягом 4 років, тобто до кінця 2018 року. Тому завдання з оціночної місії ЄС – оцінка стану справ в Україні з гармонізацією законодавства в галузі електронних комунікацій.

На жаль, на сьогодні ми не має завершеного результату. Ситуація з оцінкою набуває неоднозначність ще і в зв’язку з тим, що ЄС прийняв Європейський кодекс електронних комунікацій (Директива (ЄС) 2018/1972 Європейського Парламенту та Ради від 11.12.2018).

До речі, Європейський кодекс електронних комунікацій – це вже п’ята хвиля (п’ятий етап) реформування законодавства в сфері електронних комунікацій (телекомунікацій).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *